Без отговор остана въпросът ще има ли промени в кабинета

Окончателно - 46-ото Народно събрание остава в историята. Президентът Румен Радев издаде държавни укази за разпускане на парламента, за назначаване на ново служебно правителство и за извънредни избори на 14 ноември. Кабинетът "Янев" влиза в историята като най-дълго управлявалата служебна власт.

Стефан Янев: Очаквам отново да съм премиер

Часове ни делят до обявяването на новия служебен кабинет. И трите указа - за разпускане на парламента, насрочване на нови избори и служебен кабинет, вече са подписани.

Ден преди да бъде обявена новата служебна власт, почти със сигурност може да кажем, че Стефан Янев ще продължи да е премиер. Остават неизвестните обаче около двама от служебните министри - Кирил Петков и Асен Василев. И днес те отказаха да признаят дали ще ги видим след утре в нов политически проект, за който се носят слухове от известно време.

По информация на NOVA обаче рокадата във финансовото министерство е почти сигурна. За наследник на Василев се сочи - Валери Белчев. Днес следобед Кирил Петков път публикува пост, с който благодари на министерския съвет

Рокада в служебния кабинет, поне що се отнася до премиера, не се очаква да има.

„Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на служебното правителство”, посочи Янев. Дали очакването ще стане реалност  - не стана ясно.

Държавният глава Румен Радев каза, че е готов със състава на служебното правителство, но…ще го каже утре. Така към този момент без отговор остава и въпросът – ще има ли промени в състава на новото правителство. Стефан Янев обаче каза, че е готов за такива.

„Винаги трябва да има промени, такъв е животът. Нека да го публикува и тогава да говорим”, помоли той.

 

 

Неофициално вече част от имената на наследниците на сегашните министри се коментират в публичното пространство. Най-вероятно смяна ще има в министерството на икономиката. Пред NOVA спряганата за наследник на Кирил Петков Даниела Везиева нито отрече, нито потвърди. Досега тя е била  зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Борисов от квотата на Реформаторския блок. Така очакванията стават все по-големи към това, че Кирил Петков и Асен Василев готвят свой политически проект.

Във ведомството на Василев също се очаква рокада. По информация на NOVA в стола на финансов министър ще седне Валери Белчев, който беше начело на Фонда на фондовете по времето на кабинета „Борисов” 2.

Очакват се промени и в още ведомства. За спорта например неофициално се очаква да отговаря Емил Костадинов. Все още не е ясна съдбата и на образователния министър. Днес Николай Денков коментира само евентуалния нов политически проект на Петков и Василев.

„Това, което мога да кажа днес, е, че съм дълбоко убеден, че България има нужда от промяна и то промяна в посоката, в която работят Кирил Петков и Асен Василев. И аз ще им помагам в това отношение”, категоричен бе той.

Вероятно смяна ще има и при транспорта. За там се спряга името на Христо Алексиев - член на управителния съвет на НКЖИ. Бил е и служебен транспортен министър.

Относно депутатите от 46-тото Народно събрание, на 15ти септември, от двора на училище, президентът заговори за уроците, които политиците не са научили.

Румен Радев: Готов съм със състава на новия служебен кабинет

„Трябва да се мисли първо за България, а това не винаги беше на преден план”, смята Радев. А след това им постави и оценка.

„Оценката за участниците от разигралите се събития на територията на Народното събрание ще бъде дадена от българските граждани на изборите”, каза президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също постави оценка. Но не на народните представители, а на служебния кабинет:

Вицепрезидентът: Освен ревизия, служебният кабинет да даде и стабилност

„Много високо вдигнаха летвата. Една успешна формула. Президентът показа, че може да прави правителства”.

Затова Йотова каза, че се надява и новият служебен кабинет да продължи досегашната линия на управление.