Опитите за нелегално влизане у нас са 6 пъти повече спрямо миналата година

Има засилен мигрантски натиск по българо-турската и българо-гръцката граници, сочат официалните данни. По данни на МВР опитите за нелегално влизане у нас са 6 пъти повече, в сравнение с миналата година. Това заяви главния секретар на МВР Петър Тодоров. Той направи оглед на граничните райони заедно с шефа на Европейската агенция за гранична охрана „Фронтекс” Фабрис Лежери. По думите му ситуацията в Афганистан и Пакистан се наблюдава внимателно. Засилване на мигрантска вълна се очаква и след поредната COVID вълна.

Военният министър: Подготвяме се за мигрантски натиск по границата

„Тази сутрин обсъдихме с българските власти къде е необходимо да добавим подкрепа от „Фронтекс” и си мисля, наистина, че страната ви ще получи тази подкрепа там, където има нужда и го желае”, обясни Лежери.

Проф. Чуков: Мигрантският натиск към страната ни е очевиден

„Ситуацията в момента по южната ни граница е напрегната, но е под контрол. Привлекли сме допълнително сили, както от „Гранична полиция” от другите граници, така сме привлекли и сили на „Жандармерията” и сили от областните дирекции”, посочи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.