„Всички започнахме да се борим за изборен резултат", заяви председателят на парамента

„Границите в този парламент бяха преминати. Имаше повече гняв и омраза. Мисля, че с това, че не свиках извънредно заседание и поех всички рискове, показах, че не съм болонка”. Това заяви в студиото на „Здравей, България" председателят на 46-ото НС Ива Митева. И допълни, че Татяна Дончева не се е извинила след изказването си по неин адрес.

„Не съм казала и една дума срещу нея. Винаги съм я уважавала. Затова ми беше странно, че тя реагира така остро и ме нарече болонка. От този ден не разговарям с нея", каза още Митева. И коментира, че реагира бурно, когато смята, че нещо не е почтено.

„Мисля, че съм емоционална тогава, когато чувството ми за чест и достойнство е некърнено. Относно изказването на Христо Иванов, че съм повече емоционална, отколкото е разумна, аз го разбирам в друг смисъл. Той ми каза, че трябваше да действам целесъобразно, а не законосъобразно. Не приемам тези упреци”, каза още Митева.

„Когато се видя, че може би ще се ходи отново на избори, като че ли спряхме да бъдем мъдри и търпими един към друг. В това НС имаше много гняв и омраза. Самият Далай Лама ни учи, че това е признак на слабост”, допълни председателят на 46-ото НС.

Вижте кои са новите служебни министри (СПИСЪК)

 

 

На въпрос какво мисли за поведението на част от депутатите от „Има такъв народ", които също обиждаха свои колеги от парламентарната трибуна, Митева заяви следното: „Не оправдавам някои реплики на членове на ИТН, но го отдавам на емоцията им. Тяхната среда е била по-различна. Виждам, че има надграждане в поведението им. Смятам, че в следващия парламент ще бъдат по-улегнали. Не приемам този начин на говорене и затова не сте ме чули да говоря така, но такава беше атмосферата”, поясни Митева.

Относно скандала „500 К", председателят на НС бе категорична, че не е виждала записи.

„Наскоро разбрах какво означава„500 К". Г-жа Дончева е юрист. Тя си дава сметка за последиците - чисто политически и юридически. Може би затова ответната й реакция беше такава. На мен не ми е предлагала подкуп, а ми е казвала да подкрепим правителство, за да не ходим на избори. Преди време тя беше казала, че съм редила кабинети със Слави Трифонов. Тогава реагирах остро и й се обадих да я питам кога ме е видяла да правя такова нещо. А тя ме попита: „Не е ли вярно?". Винаги съм се опитвала да гледам своята работа", каза още Ива Митева.

Тя заяви, че не е сигурна дали иска отново да бъде председател на Народното събрание. „Колебая се не заради работата. Тежеше ми охраната. От днес вече нямам такава. Ще откажа да ползвам и специализиран транспорт, който ми се полага 4 години", разкри още тя.

„Няма как да направим нещо, ако не се обединим. Това, което хората искат от нас, е единство и съгласие. Ние и преди казахме, че заставаме с „Демократична България". Заставаме и зад Кирил Петков и Асен Василев, въпреки че все още не знаем дали ще се кандидатират и какво ще отстояват", обясни Митева. 

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК