„Здравната система е сравнително спокойна нa фона на новата вълна от COVID-19", подчерта председателят на БЛС

"Заповедта на здравния министър за мерките е една от най-либералните, които сме имали. Просто трябва много внимателно да се чете текстът и да се спазват предписанията". Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

„От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще има възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки”, посочи той. 

ОТ УТРЕ: Безплатни лекарства за пациентите, минали през COVID зоните

Председателят на БЛС подчерта, че тези лекарства се изписват за момента само от медици в COVID зона. „Предстои да видим дали ще се надгради системата и личните лекари също да могат да изписват подобни медикаменти”, каза д-р Маджаров.

„Здравната система е сравнително спокойна нa фона на новата вълна от COVID-19. Беше леко разтревожена преди време заради протестите на медиците. Имаше сигнали за това, че лекари не получават допълнителното заплащане за работа на първа линия. Това не беше голо оплакване. Имаше и тревога у мениджъри на здравни заведения, които не можеха да запълнят бройката за служителите в COVID отделения”, подчерта Маджаров.

COVID-19 У НАС: Процентът на положителните проби расте

По думите му ситуацията със заплащането вече е урегулирана и проблеми няма.

Целия разговор гледайте във видеото.