Идеята на българина най-после видя бял свят

В Париж голямото очакване приключи. Една мечта на 60 години най-после се сбъдна. Триумфалната арка е опакована и така идеята на българина Христо Явашев-Кристо най-после видя бял свят. Макар и година след неговата смърт.

Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта, благодарим!

Днес е голямото откриване за широката публика на опакованата Триумфална арка, така както Кристо си я е представял и рисувал. Монументът ще остане така опакован до 3 октомври. Специално за повода кръговото движение около Триумфалната арка ще се превърне в пешеходна зона.

МЕЧТАТА НА КРИСТО: Триумфалната арка е опакована (ВИДЕО+СНИМКИ)

До смъртта си световноизвестният художник от български произход Христо Явашев никога не се завръща у нас, а когато говори за своето творческо начало, се връща тук - в Париж. Градът, в който мечтите се раждат. Градът, в който се сбъдват …

Христо Явашев пристига в Париж през 1958 г. Именно тук Христо се превръща в Кристо – артистът, който ще опакова света.

„Беше много плашещо, но когато си на 21 години можеш да направиш много, без да мислиш за последствията. Изпитвах неотложната нужда да разбера повече за изкуството. Идвайки от източна Европа в края на 50-те, моята цел беше да стигна до Париж - центърът на изкуството и културата”, споделя той.

 

 

Младият Христо не владее езика. За да се издържа в Париж, започва да прави това, което умее най-добре – да рисува. Рисува портрети на заможни семейства, а до контактите с тях стига чрез фризьорските салони.

„Попитах моя фризьор кой е направил тези прекрасни рисунки. Той отговори, че са дело на български бежанец, който точно е пристигнал в страната и е много беден. Така се запознах с Христо Явашев. Исках да му помогна и го попитах дали ще приеме да нарисува мой портрет и с мила усмивка той отговори – „Да!”. Заведох го вкъщи и когато Жан-Клод го видя, прошепна в ухото на баща си: „Мама е довела поредния несретник”, спомня си тъщата на българина.

„Кристо сам като личност не съществуваше. Двамата с Жан-Клод  формираха едно цяло,  както в живота и любовта, така и в работата”, смята Софи Дюплекс - куратор на изложбата „Кристо и Жан-Клод” в Париж.

И заедно започват да мечтаят. Именно в Париж Кристо опакова първите си малки предмети, а седем години след пристигането си тук, двойката реализира първия си голям френски проект  – опаковането на моста Пон Ньоф.

 

 

Следват „Чадърите” в САЩ и Япония, „Райхстага” в Берлин, „Портите” в Ню Йорк , „Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия. Но мечтата на Кристо да облече Триумфалната арка остава.

„Кристо мечтае да опакова голяма публична сграда в Париж. Първоначално се спира на Военното училище в града, но по-късно избира Триумфалната арка и дори прави проект за това. Всъщност по това време Кристо живее в малка стая в 17-ти микрорайон в Париж, от прозореца на която се е виждала Триумфалната арка и вероятно това е част от вдъхновението му да избере именно нея за опаковане”, обясни директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

В ПАМЕТ НА КРИСТО: Започна опаковането на Триумфалната арка

Вдъхновение, което днес се реализира. 25 000 квадратни метра сребристосин плат и 3000 метра червено въже обгръщат Триумфалната арка. През последната година три екипа, под ръководството на племенника на Кристо – Владимир Явашев, работят почти денонощно по опаковането на френския символ. А трудности по пътя не липсват.

„Една от трудностите е, че това е националният монумент на Франция. И като се работи по такава сграда, има много неща, които не са ни позволени да правим. Другото е, че Арката беше отворена през цялото време за публиката. Затова трябваше много да работим и през нощта – с три екипа на три смени. И най-тежкото нещо за мен лично е, че Христо не е тук”, споделя Владимир.

„Идеята е от преди 60 години, но Кристо и Жан-Клод никога не са я предлагали. Никога не са мислили, че е възможно това да се случи. През 2017 година Христо подготвяше изложба във центъра Помпиду и тогава директорът на музея поиска от него да направи някаква интервенция около музея или да го опакова. Тогава Христо каза, че единственото нещо, което иска да направи в Париж, е да опакова Триумфалната арка. И те го приеха като не толкова налудничава идея”, спомня си още той.

 

 

Като всяко произведение на изкуството и опакованата Триумфална арка среща своите критици. А Владимир Явашев е категоричен – опакованият френски монумент издава: “Вик за свобода!”

Триумфалната арка ще остане опакована до 3 октомври и ще продължи да посреща публика както обикновено. А един от първите и най-нетърпеливи посетители беше френският президент Еманюел Макрон, чието категорично “Да” за проекта дава бързо “зелена светлина” за неговата реализация.