Президентът сподели, че познава бившите министри много добре

„Безспорно е влиянието и връзките с президента Радев при новата формация на Кирил Петков и Асен Василев”, заяви президентът на България в периода 2012 – 2017 година Росен Плевнелиев. Според него този, които не спазват върховенството на закона, не е демократ.

"Продължаваме промяната": Новият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев

„И да, Румен Радев не е демократ. Защото не спазва Конституцията, в която се е клек. Не спазва закони, като обикновените български граждани. Моралният аспект да се за играеш с Радев, който не е демократ, а всъщност да претендираш, че си част от демократична България, за мен се губи”, сподели той.

Плевнелиев разказа, че докато е бил в Бостън, е разговарял с Дък Бейкър – син на държавния секретар и началник на кабинета на Роналд Рейгън – Джеймс Бейкър. Той му е споделил американската поговорка: „Зад всяка криза в американската история, стоят добрите намерения на някой от Харвард”.

Кой ще бъде мандатоносител на Петков и Василев?

„Познавам ги и двамата добре. Но нито са ме питали нещо, нито са ми се обадили. Популярни министри са, но дали в Харвард ги учат, че трябва някакви емисари задкулисно да ходят и да купуват други партии. Аз съм разочарован от два аспекта на техните намерения. Така не трябва да се правят политически партии. Разбирам да бяха излезли, да кажат, че имат нови идеи, решения за една по-добра България, за промяна. Но когато по този начин, в последния момент, с всички съмнения за екипа на президента Радев, за задкулисни пари, които да купуват политически парти. Не, това не е по харвардски, това е по балкански”смята президентът.

Той посочи, че ако Петков и Василев са го потърсели за съвет, е щял да ги предупреди да избягват популизма.

„Не може с леви цели да постигаме десни интереси или обратното. Или сте десен политик или сте ляв политик. Повече от ясно е, че те ще се позиционират в ляво център”, каза още Плевнелиев.