Сезонният грип протича много по-тежко, посочи доц. Румен Димитров

Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Данните бяха изнесени на годишния форум на фондация "Мост". Според проф. Радка Аргирова  увеличение на случаите се очаква между 10 и 15 октомври, а най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали.

Вирусолог: Пикът на COVID вълната ще започне в средата на октомври

Според вирусолога проф. Радка Аргирова с началото на учебната година се очаква и ръст на заболелите.

„Чакам данни с откриването на учебната година. Мисля, че някъде около 10-15 октомври ще имаме повишаване на цифрите, които имаме днес”, посочи тя. А в четвъртата вълна на COVID-19 у нас най-засегнати ще бъдат неваксинираните, смята вирусологът. 

„Не знам до каква степен ще засегне по-възрастните ученици, вероятно и млади родители. Това ще бъде много съществено, защото много хора, които не са имунизирани, ще бъдат сразени с вируса”, посочи още проф. Аргирова.

Близо 1000 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 24 часа

А с началото на учебната година, родителите не би трябвало да се колебаят дали да ваксинират децата си.

„За деца над 12 годишна възраст, съвсем спокойно могат да се използват наличните ваксини. Това е вече ясно, светът има достатъчно голям опит”, каза още вирусологът.

Притеснения за ваксинация не трябва да имат и бременните, категоричен е доц. Румен Димитров.

„За РНК ваксините няма забрана. Трябва да ви кажа, че традиционният грип, обикновеният грип, така да го наречем, е една от индикациите за ваксиниране по време на бременност, защото обикновеният грип, сезонният грип протича много по-тежко при бременните и затова в много държави на практика е задължително те да бъдат ваксинирани”, обясни акушер-гинекологът.

Проф. Кожухарова: Третата доза е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината

А за ваксинираните с две дози, според проф. Аргирова  на този етап няма нужда от трета игла.

„Именно защото имаме клетъчен имунитет. За сега нямаме нужда от трета игла. Да не говорим за четвърта и прочие”, добави тя.