От Сдружението на заведенията изпратиха до NOVA видеоклип от задържането

За полицейски произвол сигнализират собственици на заведения в Благоевград. От Сдружението на заведенията изпратиха до NOVA видеоклип, на който се вижда как полицаи задържат хора пред заведение в града. Според съсловната организация, на клипа се виждат хора, които са стоели на тротоара пред заведението след 23:30 часа в неделя вечер и са били задържани от органите на реда. От МВР- отричат.

„От две седмици се случва това – абсолютен полицейски произвол. Заплашват се клиенти, собственици, управители. Имаме сигнали и от през деня, че им се звъни и са заплашвани да не отварят. Знаете, че имаше заповед на здравния министър, но това е нашият начин да се противопоставим. До събота бяха само устни заплахи, а след това 20-30 полицаи влизат в заведението. Клиентите са отказали да им бъде съставен акт, тъй като те не са в нарушение. И се стига до сцената от клипа”, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, който подаде сигнала.

Адвокати днес ще подадат сигнал до Министерство на вътрешните работи, както и до Прокуратурата.

 

 

„Слушахме много внимателно какво смята министър Рашков за полицейското насилие и предполагаме, че ще се вземат абсолютно адекватни мерки. Искаме оставката на шефа на полицията в Благоевград. Няма как за такова нарушение хората в Благоевград да живеят в страх”, смята Алибегов. Той подозира, че причината за проверките са заради организирането на протеста в града. Но само в Благоевград има такава ситуация.

 

 

От Асоциацията пишат няколко писма до органите на реда в Благоевград, които остават без отговор. От полицията в Благоевград заявиха пред NOVA, че в съботната вечер екипи на полицията, здравната инспекция и на НАП излизат на проверка по заведенията. Установени са нарушения и са съставени 69 акта, от които 58 са по Закона за здравето, за неспазване на дистанция.

 

 

За клипа казват, че е заснето лице в нетрезво състояние, на което са поискани документи, но той е отказал, проявил е арогантно поведение, затова е бил задържан за няколко часа. От ОДМВР- Благоевград категорично отрекоха мъжът да е бил удрян. Единствената сила, употребена по негов адрес, е била, когато са му поставяли белезници.