„Надяваме се да не стигаме до високи нива на заразени”, добави още тя

„Очакваме в следващите седмици плавно покачване на случаите на COVID-19. То е свързано основно със старта на учебната година. Надяваме се да не стигаме до високи нива на заразени”. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Проф. Кантарджиев: Има основание да се съмняваме в броя на обявяваните нови COVID случаи

„През последните дни отчетохме относително стабилизиране на броя нови случаи, т.е. отчетохме нещо като плато, но дори то е с динамична структура – в него непрекъснато има тенденции за намаляване и за увеличаване”, посочи още тя.

„Третата вълна беше на Алфа варианта, четвъртата е на Делта варианта и то основно на неваксинираните. Над 90-95% от хоспитализираните са неваксинирани. 90-95% от хората, нуждаещи се от интензивно лечение също, са неваксинирани. Ваксината не пази 100%, но пази в много, много висок процент”, коментира проф. Христова.

Броят на жертвите на COVID-19 у нас надхвърли 20 000

Тя беше категорична, че ваксините към момента покриват наличните мутации.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести обясни още, че според изследвания при прекаралите по-леко коронавируса антителата се образуват малко по-късно, достигат по-ниски титри и спадат по-бързо в сравнение с по-тежко преболедувалите

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК