Това съобщиха от Министерството на външните работи

Великобритания и Германия дадоха съгласие за провеждането на вота на 14 ноември на тяхна територия. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

ЦИК започва приема на документи за регистрация

В нотата, с която британското външно министерство информира МВнР за даденото съгласие, се посочва, че Великобритания отчита желанието на българската страна да улесни упражняването на вота на избирателите, като се разкрият избирателни секции на различни места, включително в посолството ни в Лондон. Отправят се препоръки за обмисляне на алтернативни варианти като дистанционна форма на гласуване или по пощата, а в случай че това не е възможно, да се организира присъствено упражняване на вота. Уточнява се, че организирането на изборите трябва да бъде съобразено с актуалните противоепидемични мерки във Великобритания, свързани с пандемията от коронавирус.

МВнР работи по организиране на изборите зад граница на 14 ноември

Във връзка с предстоящите избори германската страна е информирала с нота МВнР, че няма възможност да даде съгласие за разкриване на избирателни секции на повече от 40 адреса извън дипломатическите и консулските представителства на Република България.

От МВнР припомнят, че провеждането на национални избори и референдуми на други държави на територията на Германия чрез разкриване на избирателни секции подлежи на разрешителен режим. Според германската практика и нормативна уредба разкриване на територията на страната на избирателни секции извън дипломатически и консулски представителства се допуска само по изключение, като всеки конкретен адрес се съгласува с компетентните федерални и провинциални власти.

При тези обстоятелства българското посолство в Берлин и генералните ни консулства във Франкфурт на Майн и Мюнхен ще положат всички усилия, разчитайки на подкрепата и съдействието на българската общност, за да се осигурят оптимални условия за  българските граждани в Германия да осъществят своето право на глас, съобщават от Министерството на външните работи.