Възможно е да има превишени норми на естествен уран

Тежка авария на помпена станция „Ябълково“ остави Хасково и 6 села без вода. Заместник министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков беше на място, за да съдейства за организация на ремонтните работи.

Възможно е да има превишени норми на естествен уран във водата, затова РЗИ-Хасково издаде предписание тя да не се ползва за питейни нужди.

Екипи на В и К-Бургас и Стара Загора се включиха в отстраняването на голямата авария на помпена станция "Ябълково", обясни заместник-министърът на МРРБ Валентин Граматиков: 

"Проблемът е в резултат на дългогодишната експлоатация на водопровода и нецялостен ремонт на В и К-мрежата, който е извършен преди близо десетина години. Ние сме притиснати от технологичното време, от самия технологичен процес и по-рано от утре сутринта едва ли ще се случи отстраняването на цялата авария".

След изчерпването на количествата на един от резервоарите, който отгаваря за смесването на водата, вероятно ще има завишени стойности на естествен уран. От РЗИ-Хасково са дали предписание водата да не бъде ползвана за питейни нужди. В и К-Хасково ще подсигури водоноски.

Източник: БНР