Пациентите с положителен тест за коронавирус се регистрират в системата веднага след излизането на резултата

В много области у нас все още няма разкрити COVID зони за безплатни прегледи на пациенти с коронавирус. А много от вече работещите не издават рецепти за безплатни лекарства. За това сигнализират лични лекари. Според собственици на аптеки голяма част от обявените като “безплатни” медикаменти всъщност са с доплащане или изцяло липсват от аптечната мрежа. 

Тежестта да поемат пациентите с коронавирус отново пада върху личните лекари, а не върху COVID зоните, казва д-р Елка Горанова.

„Днес съм изпратила пациент, който направо са го изгонили и са му казали, че искат направление. Нали работят без направления, без всякакви искания от нас. Отделно трябваше да им изписват и безплатни лекарства. Нищо от това не се случва на практика”, разказва лекарката.

В една от COVID зоните в столицата признаха, че преглеждат и изследват безплатно само пациенти с направление от личния лекар.

„Пациентите идват, ние им правим тест, ако излезе положителен се назначава лечение и се карантинира.  Ако е назначено от личния лекар да се направят кръвни изследвания или снимка на бял дроб, ние разполагаме с такива коридори”, обясни Василиса Цанкова, лекар в 12 ДКЦ.

София е начело по брой новозаразени с COVID-19 за ден

Зоните не трябва да връщат пациенти, категорични са от здравното министерство.

„Не трябва да има направление. Това е изрично записано в инструкциите, които касата е дала. Вероятно някой се е объркал нещо”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Все още голяма част от зоните не изписват рецепти за безплатни медикаменти, признаха здравните власти. Проблемът е технически. 

„Ако някой в някой център не е издал електронни рецепти, може да има проблем. Тоест, трябва да си купи софтуер, но това е несериозно - изпълнител на медицинска помощ да работи с Касата и да няма софтуер”, каза още Петков.

Шест са областите в страната, в които все още няма нито една разкрита зона, като Благоевград, където липсват медици, желаещи да работят с пациенти с коронавирус.

„Следващата седмица ще свикаме Общинския кризисен щаб, така че там ще коментираме с лечебните заведения възможностите, чрез които да се създаде евентуално такава зона”, заяви кметът на града Илко Стоянов.

 

 

А във Враца COVID зоните отвориха чак днес. За сметка на забавянето обаче вече са готови да работят по всички изисквания на здравните власти.

А собственици на аптеки твърдят, че част от лекарствата в списъка ги няма в аптечната мрежа.

„От тези 18 лекарства, четири трайно липсват – няма ги на пазара. Освен всичко друго тези лекарства не са напълно безплатни – 9 от тях са с доплащане. От тези 9 - 3 ги няма, т.е. остават 6”, коментира Николай Костов от Асоциацията на аптеките.

От здравното министерство поясниха, че при лекарства от една група касата може да заплати само най-евтиното от тях. А ако на пациента се изпише продукт с доплащане, той може да го замени в аптеката с този, за който няма да плаща допълнително.