Органите изземваха документи

В разгара на кризата с цените на тока и природния газ, ДАНС и МВР влязоха в Комисията за енергийно регулиране и енергийната борса (КЕВР). Иззети са документи. Вероятно тази проверка е свързана и с акцията от август, когато отново органите влязоха в държавни енергийни дружества заради драстично по-високите цени на тока на свободния пазар.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В същото време правителството обеща план с мерки, които да помогнат срещу растящата инфлация и цените на тока, а бизнесът твърди, че се задъхва. Някои фирми вече са започнали да съкращават служители.

Проверката на разследващите продължи 6 часа.

„Сутринта са дошли и изискваха информация, която им беше предоставена. Изцяло съдействаме за това”, заяви Георги Спасов от пресслужбата на КЕВР.

 

КЕВР проверява високите цени на енергийната борса

 

По същото време службите влязоха и в Българската независима енергийна борса.   Изпълнителният й директор - Константин Константинов заяви за NOVA, че за пореден път получават официално писмо от ДАНС с молба за предоставяне на информация, свързана с борсата за ток в България.

Относно цените, той заяви, че пазарът ни е „добре интегриран с европейския”.

„Когато цените са ниски или високи, ние нямаме друг избор освен да ги следваме. Сигурен съм, че държавата ще се справи с този проблем”, поясни той.

 

Припомняме, че през август работодателски организации сезираха ДАНС и МВР заради цената на тока. Последваха проверки от страна на Службите в различни институции, сред които Българският енергиен Холдинг, Националната електрическа компания и енергийното министерство.