Те заявиха, че не са доволни от отговорите на главния прокурор

Европейските депутати от Комисията по граждански права и свободи, които са на посещение у нас, също отвориха фронт срещу главния прокурор. При среща с Иван Гешев те поставили на масата въпроса със снимките с пачки и кюлчета, но не останали доволни от отговорите.

Най-гореща се оказала срещата на евродепутатите от комисията ЛИБЕ с главния прокурор Иван Гешев. Тръгнали си разочаровани.

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията, липсата на активност и на започнати разследвания”, заяви евродепутатът София инт Велд.

Конкретният казус, за който питали Гешев, е за разследването за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

„И получихме отговор: „Не знам докъде се намира производството по този случай“. Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност и се очаква главният прокурор да е наясно”, допълни София инт Велд.

Евродепутати се срещнаха с главния прокурор Гешев

След срещата от прокуратурата съобщиха, че имат готовност да продължат двустранния диалог. Пред NOVA от държавното обвинение казаха, че разследването за снимките на Борисов на този етап е спряно, защото засега не са успели да разберат кой е снимал жилището в „Бояна“ и дали са били истински банкнотите евро в чекмеджето.

„Всички ние бяхме много изненадани, че след тези снимки, за които говорих, няма последващи действия. Това много ни тревожи, а и е лош сигнал към гражданите на България”, каза още София инт Велд.

Засега от ГЕРБ не коментират думите на евродепутатката. За случващото се у нас София Инт Велд отправи критики и към Еврокомисията.

„На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но има пропаст между това, което е написано и това, което е в действителност”, поясни евродепутатът.

А единствената българка в комисия ЛИБЕ - Елена Йончева, каза, че Брюксел чува за проблемите у нас.

„Успяхме да обърнем погледа на Брюксел към България. Само преди две години, когато говорих, че в страната има мафия, че положението с медиите е критично, почти никой не обръщаше внимание”, заяви тя.

Освен с главния прокурор евродепутатите са имали среща с президента, министри и представители на медии. Според тях лошото класиране на България в класацията на „Репортери без граници” по свобода на словото се дължи на корупцията.

„Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България", заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БГНЕС.

„Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции“, посочи държавният глава. По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. „Хората искат друго лице на България“, подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.