Ако има нарастване на случаите с карантинирани, ще се приложат по-сериозни мерки

211 паралелки са под карантина, включително групи в детски градини, съобщи министърът на образованието Николай Денков. Най-много класове на дистанционно обучение има в област Видин, а най-малко - в област Враца. Засега процентът на поставените под карантина паралелки е нисък, подчерта министърът.

„Това, което в момента се очертава, е второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно как ще се развият нещата в следващите две седмици“, коментира Денков. При евентуално нарастване на случаите с карантинирани, ще се приложат по-сериозни мерки, като дистанционно обучение на ротационен принцип.

Процентът ваксинирани учители с една доза е 35%, като той постепенно нараства, обясни министър Денков.

Въпреки пандемията Медицинският университет в София откри новата година тържествено. Церемонията се проведе на открито, а гости бяха само първокурсниците. Както в повечето висши училища, така и тук, обучението ще е присъствено само за практическите упражнения, а лекциите ще са онлайн. 

Над хиляда първокурсници прекрачиха прага на Медицинския университет в столицата. Сред тях Десислава и Мартин, които са на път да сбъднат детската си мечта - да сложат бяла престилка. И то в момент, когато не само да си лекар, но и да учиш за такъв е по-трудно от всякога. 

„Не мога да кажа, че онлайн обучението не ме притеснява, но, според мен, ще се справим, все пак упражненията ни ще са присъствено”, коментира Десислава Крънчева. 

„Няма да бъде толкова интересно мисля, защото друго е да си в университета, сред колеги, сред преподаватели, но такава е ситуацията”, коментира Мартин Кабакчиев. 

А ако ситуацията с пандемията се влоши още, от университета имат готовност и упражненията да преминат онлайн. 

„Знам, че ще кажете: „Медицина онлайн може ли да се учи?”. Мисля, че имаме всички условия. Миналата година разработихме специален начин на преподаване онлайн, така че студентът да може да задава директно въпроси на асистента, докато той преглежда пациент”, обясни проф. Лъчезар Трайков. 

Около 85% от преподавателите и студентите са имунизирани или преболедували вируса, показват данните на висшето училище. А здравният министър се пошегува със студентите, че ако този процент се вдигне, ги чака бонус. 

„Един от въпросите, на които трябва да отговоря, но не е удобно да се постави, е кога ще отворим дискотеките в „Студентски град”. Веднага щом ректорът ми докладва, че всички студенти са ваксинирани”, заяви д-р Стойчо Кацаров. 

Деси и Мартин казват, че не желаят  отворени дискотеки, а час по-скоро да започнат да помагат на колегите си.

„Като виждам колко борбени са и колко са сърцати към това да помагат на хората в тази тежка криза, дори ме мотивира повече”, заявява Мартин Кабакчиев. 

„Бих се включила към медиците на първа линия, защото за мен опазването на човешкия живот е най-висшата ценност”, казва Десислава Крънчева. 

В момента страната ни е във второ плато на четвъртата вълна, което е по-високо от това около 15 септември, предупреди образователният министър.

„Много е важно следващите 2 седмици как ще се развият нещата. Добрият вариант е това плато леко да се увеличи, но да се задържи като плато. Лошият вариант - ако тръгне рязко нагоре,  тогава ще сложим някакви допълнителни мерки”, заяви проф. Николай Денков.  

Като ротационен принцип на редуване на паралелките онлайн и присъствено. Същото ще се случва и в отделни училища, ако достигнат 10% отсъстващи ученици и учители.

Източник: БНР