Той е използвал в книгата си значителни части от дисертация на Наталия Киселова, смятат от СУ

В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това сочат резултатите от проверка на Етичната комисия към Софийския университет.

Прокуратурата проверява сигнал, свързан с книгата на Петър Илиев

След постъпилите 3 сигнала и последвала проверка от Етичната комисия на Софийския университет се установява наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“. В нея са били използвани части то дисертация на колегата му доц. Наталия Киселов. Два от сигналите със съмнения за плагиатство са подадени в началото на август от студенти и един от докторант в Богословския факултет. В становището се казва още, че след началото на проверката се появява и второ издание на книгата на Илиев, което е с 80 страници по-малко.

След 45 дни проверка в становище на Етичната комисия на Софийския университет се казва, че в книгата на Петър Илиев има значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова. То е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. От комисията допускат още, че представянето на книгата на Илиев в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит да се възпрепятства  проверката.

Скандалът  около книгата на Илиев се разрази, след като се появи слухът, че той ще бъде номинацията на "Има такъв народ" за премиер. По-късно стана ясно, че е кандидат за вицепремиер и вътрешен министър.

Трифонов: Искат да смачкат Петър Илиев и да уязвят мен

„В книгата има неща, които ме смущават. Беше казано да седнем, да се разберем, аз проведох два разговора с него и не бях удовлетворена”, сподели през август пред NOVA доц. Киселова. Тогава Илиев отрече с думите, че не е чел текстовете й и заподозря целенасочена атака срещу него.

„Стоя зад всяка дума в моята книга и със изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години, ако някой има правен спор с някой друг, този правен спор къде се решава, той се решава в съда”, посочи той.

Днес доц. Наталия Киселова отказа коментар. А Петър Илиев не отговаряше на обажданията ни. По-късно обаче коментира случилото се с пост в Twitter.

Софийският университет ще проверява Петър Илиев за плагиатство

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат", написа Илиев в социалната мрежа.

Заради доказаното плагиатство Илиев може да се раздели и с работата си като преподавател. Това може да стане след становище на Факултетния съвет. Ректорът на Софийския университет е поискал процедурата да започне.