Кран вече е до заседналия кораб и започна работа по разтоварването му

Операцията по освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг вече е в ход. Въпреки това отново имаше обвинения, че действията на изпълнителната агенция „Морска администрация” закъсняват. На фона на всичко това, опасенията от екокатастрофа остават.

Заседналият край Камен бряг кораб е замърсил морската вода

Определено можем да се каже, че на място има някакво развитие на ситуацията. Кранът Антей вече е до заседналия кораб Vera Su и започна работа по разтоварването му. Преди обаче кранът да пристигне, през целия ден корабът беше обезопасяван. Беше направен и подводен оглед, за да се види какво е състоянието на корпуса.

А на този фон от Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция, че резултатите от пробите за азот показват замърсяване на морската вода от товара на кораба, но повече по темата вижте в следващия репортаж.

Операцията по разтоварването на заседналия кораб започна в обедните часове, когато на място пристигнаха катери, които подсигуриха плавателния съд и направиха подводен оглед. Въпреки това имаше коментари, че реакцията е крайно закъсняла.

Навигационна грешка вероятно е довела до засядането на кораба край Камен бряг

„Да, имаха цялата готовност, да, имаха съдове в района, които да действат в момента, в който разпише – но нямаха план, нямаха готовност, нямаше екипаж – до вчера”, посочи Борислав Сандов.

Опасенията от замърсяване на водите в района останаха. А в официална позиция Министерството на околната среда и водите посочи, че резултатите от пробите за азот към 25 септември показват замърсяване на морската вода от товара на кораба. В следобедните часове пристигна кранът, който заходи в района, а от Морска администрация заявиха:

„Морска администрация не е орган, който може пиратски, още първия ден, да отиде да превземе кораба. Целият ресурс на държавата е впрегнат, в момента е сглобена технология за разтоварване с торби – с цел да не попадне нищо във водата”, обясни кап. Живко Петров - директор на ИА „Морска Администрация”.

Работата по разтоварването и изтеглянето на кораба ще продължи и през следващите дни, а надеждите са за по благоприятни метеорологични условия.