Правителството продължава да твърди, че няма недостиг на горива

150 военни шофьори на цистерни са готови да се притекат на помощ за зареждане на бензиностанции във Великобритания след четири дни на големи опашки и паническо купуване на горива.

Правителството продължава да твърди, че няма недостиг на горива, защото рафинериите са пълни и проблемът се дължи изключително на нарушаването на снабдителната верига. Хиляди бензиностанции са затворени поради липса на снабдяване, на практика работят само онези към големите супермаркети и по големите магистрали. Тази сутрин министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че вече се наблюдава известно нормализиране на ситуацията, но не всички собственици на бензиностанции мислят така, защото някои заявиха, че не очакват гориво по-рано от петък, а това едва ли ще успокои потребителите.

Данни показват, че в Обединеното кралство има недостиг на повече от 100 000 шофьори на камиони, което поражда проблеми в много сектори на икономиката, включително снабдяването с храни и супермаркетите. Армията сега бе приведена в готовност да се намеси в случай на нужда.

Цените на бензина достигнаха рекордни стойности за последните 8 години насам, някои търговци на дребно използват ситуацията, за да ги вдигат. Междувременно се засилва натискът върху правителството да гарантира, че приоритетно ще бъдат зареждани автомобилите на ключовите работници, като тези ангажирани в здравеопазването и социалните грижи. Глас за включване в приоритетния списък надигнаха и учителите. Има предложение във всички райони да има бензиностанции, които да обслужват изключително ключовите работници.

Източник: БНР