Те настояват за „пълна отчетност” за данните на Световната банка, за които има съмнения, че са подправени

Високопоставени американски сенатори поискаха „пълна отчетност” за данните на Световната банка, за които има съмнения, че са подправени, предаде „Ройтерс”. В скандала беше въвлечена и Кристалина Георгиева, която е бивш шеф на Световната банка, а понастоящем е управляващ директор на Международния валутен фонд. Обвиненията срещу нея са, че е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай. Така Пекин трябвало да мине на по-предно място в класацията „Да правиш бизнес" за 2018 г. Подобно е заключението на външното разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale). 

Кристалина Георгиева за доклада: Има фундаментални грешки

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха съответно писмо до президента Джо Байдън. Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите „да осигури пълна отчетност с необходимото усърдие и бързина”.

Кристалина Георгиева отхвърли в петък заключенията на външно разследване.  На свой ред тя обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на Световната банка Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в „Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа.

„Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ". МВФ показа „истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки, написа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва „Ройтерс”. Според Джефри Сакс, който е директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, мнозинството в Конгреса е срещу Георгиева, защото тя не е заклет враг на Пекин.

Трусове в МВФ: Обвинения към Кристалина Георгиева

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на Съединените щати доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева.

Говорителка на министерството отказа да коментира твърденията на агенция Блумбърг, че министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. Личен говорител на Георгиева също отказа коментар.

Източник: БТА