Държавата ще реагира с цялата си сила срещу опитите за купуване на гласове

А от Кърджали държавният глава отговори на идващите от Брюксел критики на ДПС. Румен Радев заяви, че разчита на гласоподавателите на Движението. Той обясни за акциите на МВР, отправи нов призив към Бойко Борисов, коментира и цената на тока.

Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент

Държавният глава заяви, че има партии, които и на тези избори се готвят да купуват гласове. И ги предупреди.

„Нека знаят, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати и пресече веднъж завинаги това грозно за нас като страна явление. МВР да излезе и да обяви данните за купуване на гласове досега”, призова той. Радев още веднъж хвърли ръкавицата към Бойко Борисов като го призова на президентските избори да се изправят един срещу друг.

„Логично е. Господин Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори като човек на думата и на обещанията. Аз очаквам да си ги спази. Освен това той всеки ден почти критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Ами, нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция”, заяви Радев.

 

Освен това той каза, че държавата ще реагира с цялата си сила срещу всеки, който се опитва да купи изборите.

Румен Радев коментира още, че служебното правителство задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и развитие. „Има две условия – реформа в правосъдната система, да се посочи фиксирана дата за спиране на енергетиката от въглища”, обясни Радев.

Президентът подчерта, че в момента правителството прави всичко възможно да задържи и намали цената на тока за бизнеса.

„Трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа и това трябва да е ясно, заедно с Полша. Ще се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да влезе много сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на тази борса”, заяви Румен Радев.

Ситуацията със заседналия кораб в Камен бряг, президентът определи като „картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване”.

„Бяха заети да приватизират флот, концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и неясни резултати – това е резултатът”, каза Радев. Той поздрави хората, които работят по случая и по обезопасяването на кораба.

Преди това Радев говори пред форума за социално предприемачество.

„То създава условия и дава възможност на уязвимите групи да се трудят пълноценно и да разгръщат своя талант, така че да не разчитат на помощи и подаяния, а да се  чувстват достойни членове на нашето общество”, каза Радев. „През последните години неравенствата в доходите в България растат и ние вече сме на първо място в Европа по този показател, което е изключително тревожно”, каза още президентът. Той подчерта, че това негативно явление може да бъде преодоляно и с подкрепата на социалното предприемачество. Радев отправи благодарност към организатора на форума - Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, както и към осемте национално представени организации на хора с увреждания.

 

 

„Кооперирането, доброто управление и социалната ангажираност са принципи, залегнали не само в кооперативното движение, но върху тях трябва да градим и мерките за справяне със социалната и икономическата криза като последствия от пандемията”, посочи още Радев.

В рамките на форума се състоя церемония по връчване на награди за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество „Стилиян Баласопулов”. Държавният глава връчи първите три отличия – на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, на Агенцията за хората с увреждания и на проф. Лалко Дулевски -  дългогодишен председател на Икономическия и социален съвет на Република България.