Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок

Оправдаха напълно бизнесмена Пламен Бобоков по делото за държане на нерегистрирани археологически обекти. Отменена е мярката му за неотклонение "подписка", както и мярката за обезпечение спрямо Бобоков. Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

Съдът намали гаранцията на Бобоков на 1 млн.лв.

Обвинението срещу Пламен Бобоков е за държане на 48 върха на стрели и 2 на копия - на обща стойност около 650 лева, които представляват движими културни ценности, но не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред. По делото беше назначена тройна съдебно-археолгическа експертиза. От думите на експертите стана ясно, че артефактите нямат историческа стойност, тъй като няма как да се установи къде са намерени.

Пламен Бобоков се изправя пред съда в Русе

Днес в Русенския окръжен съд беше последното заседание по делото срещу Пламен Бобоков, което завърши с оправдателна присъда за бизнесмена. Той заяви, че е очаквал да бъде оправдан.

"Очаквано решение, защото дори за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спепрокуратурата, тъй като няма какво да предявят към мен и по другите дела. Това беше жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което абсолютно аз не съм извършил", каза той.

А адвокатът му Ина Лулчева коментира, че с това решение, съдът просто е спазил закона.

"Никога не е имало съмнение за нас, че е нагласено. Това беше ясно, защото да изземеш вещ от дом, в който никой не живее и да кажеш че тя е на някого, беше ясно, че се търси отговорността на г-н Бобоков", посочи тя.

През юни миналата година имаше две поредни акции с обиск на къщата на Бобоков в Русе и офис на фирмата му. Тогава прокуратурата разследваше братята Атанас и Пламен Бобокови за организирана престъпна група за внос на боклук и за търговия с влияние. Пламен Бобоков заяви, че е бил подложен на постоянен натиск и данъчни проверки от миналото лято.

Очаква се от прокуратурата да протестират решението във Великотърновския апелативен съд.