Енергийни експерти изчисляват с кой тип отопление сметките ще са най-скъпи

Сметките за парно – два пъти по-високи от тези с климатик. Това изчисляват енергийни експерти и предупреждават за тежка зима и нов скок в цените на тока за бита, природния газ и твърдите горива. Поскъпването по борсите за дърва за огрев и пелети вече е факт. А от началото на новата година по-високи сметки ще очакват и домакинствата, които се отопляват на ток и парно.

Евростат: Над 40% от българите не могат да се отопляват през зимата

 

 

Всеки процент отгоре в цената на природния газ вече се отразява сериозно по веригата. А на финала - и на сметките ни за отопление. Ръстът от началото на годината при синьото гориво е 300 %, показват данните на енергийните експерти. При електрическата енергия на свободния пазар през последните месеци ръстът е 100 %. А това ще повлече нагоре сметките за ток и парно още от началото на новата година, прогнозират експертите. По-скъпо по борсите вече купуваме и дърва, и пелети – средно с между 20 и 40%.

С кой тип отопление сметката ще е най-евтина и с кой-най-скъпа – разчетите на енергийните експерти в „На твоя страна” – гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.