Родената в София Клара Добрев е заместник-председател на Европейския парламент

Унгарският политик Клара Добрев, чийто баща е българин, се оказа козът в ръкава на опозицията, чрез който тя ще се опита да отнеме властта от настоящия премиер Виктор Орбан. Добрев ще се изправи срещу него на изборите догодина.

Бабиш и Орбан с критика към плана на ЕС за зелена енергия

Сериозните шансове на адвокатката с български корени прозират зад частичните резултати от вътрешния вот, проведен в четвъртък. Добрев, чиято кандидатура й дава възможност да стане първата жена премиер на Унгария, се съревновава с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон.

Добрев е родена в София. Майка й е унгарка, а баща й - българин. В момента тя е заместник-председател на Европейския парламент. Омъжена е за експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил председател на унгарския парламент в миналото.

Шест партии, включително социалистите, Демократична коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първият обединен фронт срещу премиера националист, откакто той дойде на власт през 2010 г. 

Заради миграцията: Бабиш призова за приемане на България в Шенген

За момента анкетите дават приблизително равен резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.

Източник: БНР