Напитката е направена чрез ферментация на зърнени култури

Китайски археолози откриха в централната част на страната съд с алкохолна напитка на повече от 5000 години, съобщи агенция Синхуа. Съдът е намерен в провинция Хънан на обект от културата Яншао, където продължават разкопките.

Пандемията сви консумацията на вино наполовина

Напитката е направена чрез ферментация на зърнени култури, установиха експерти от Станфордския университет и от Китайския институт по коприната. Остатъците от алкохол са намерени в съд с остро дъно от културата Яншао. Според представител на екипа от археолози, открили артефакта, може да се твърди, че винопроизводството се развива успешно от древни времена на територията на този регион, който се счита за люлката на китайската цивилизация.

Находка: Откриха над 4000 бутилки изискани вина в бившата лятна кралска резиденция в Гърция

По време на анализа на намерени там човешки кости експертите са идентифицирали фрагменти от копринена тъкан. Това е още едно потвърждение за високото ниво на материална култура от онази епоха. На обекта са намерени и няколко артефакта от нефрит, сред които и томахавка - символ на военна мощ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.