Според Лъчезар Томов това ще се случи, ако не се вземат мерки

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона. Това прогнозира в студиото на „Събуди се” Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. Според него здравната ни система отново няма да издържи на натиска. 

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния , където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така, че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки", уточни той. 

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви математикът. „След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час”, заяви Томов.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.