Според него българските потребители получават близо 3 пъти по-евтина електроенергия спрямо пазарните нива

"При студена зима нямаме резервни мощности, ако не дай си Боже някоя излезе от строя, не ми се мисли. Тогава най-вероятно министъра ще издаде заповед за спиране на износа". Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" Валентин Николов от БЕХ. 

По темата за високите цени на тока председателят на енергийния холдинг уточни, че българските потребители получават близо 3 пъти по-евтина електроенергия спрямо пазарните нива.

"Реалистична е прогнозата за скок на цената на тока с 20% от 1 януари, ако се запазят цените на международните пазари, но БЕХ ще издържи да компенсира потребителите", допълни той.

По думите му не можем да употребим на 100% договореното количество азерски газ, поради факта, че не е готова гръцката връзка.

"Обещанието е, че до края на тази година ще бъде завършен, а до средата на следващата ще влезе в експлоатация. Няма забавяне от страна на БЕХ, то идва от изпълнителя. Те претендират за форсмажорни обстоятелства предвид COVID кризата", обясни Николов.

Шефът на БЕХ: Няма как да влияем на решенията на ТЕЦ „Марица-изток”, нито на борсата

Според него битовите потребители на газ, химическите комбинати и торовите заводи ще усетят повишението, защото себестойността на продукта 60-70% е газ. Енерговносителите в момента е важно да бъдат доставени, въпреки цената.

"Фючърсите са за над 100 лв. увеличение - с 16% нагоре. Въглеродните емисии и газа са скочили многократно, възможно е увеличение на газа с 50%, но се надявам да не се случи", сподели той.

Шефът на БЕХ подчертава, че ЕК не поставя условия да се откажем от въглищните централи, а само да не добиваме въглища в тях. 

Целия разговор гледайте във видеото.