Състоянието на Йордан Пенчев се влошава

Следващата седмица 23-годишният Йордан Пенчев, който от година чака трансплантация, ще претърпи операция по поставянето на второ изкуствено сърце.

„До последно си мислех, че ще се оправят нещата и ще се възстанови сърцето”, разказва Йордан. Днес има една мечта: „Да получа ново сърце”, казва младият мъж.

Състоянието на младия мъж се влошава и той е в болница. 

„През по-голямата част от деня спи, отпаднал е, единствената му разходка е до банята, да гледа телевизия и да чати с приятели. Утре става на 24 г. Пожелавам му вълшебен рожден ден, който да му донесе ново сърце, здраво и силно, с което да сбъдне мечтите си”, заяви София Пенчева, майката на Йордан.

15-годишен донор спаси петима души

Проф. Димитър Петков, който е направил първата операция, сега ще направи и втората, обясни, че е имало проблем с доставката на второто сърце. „Благодарение на личните контакти на професор Начев, заедно с професор Петко Салчев, успяхме за 1 седмица да осигурим финансирането. Това сърце не е в реимбурсния списък, но е най-модерното сърце. Оттук нататък всичко зависи от фирмата доставчик. Очакваме това да се случи до седмица-две”, обясни проф. Петков.

Сърцето е предназначено за лява камера, но ще бъде поставено на дясна. „Ще бъде предизвикателство”, коментира проф. Петков.

По думите му рисковете са много. „Нашите притеснения са дали организмът на Данчо ще приеме новото сърце и докога”, обясни проф. Петков.

Повече гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.