Ситуацията е сериозна, а времето променливо

Продължава източването на гориво от кораба „Вера Су”. Ситуацията е сериозна, а времето променливо. Екипажът продължава да отказва да напусне плавателния съд.

Операцията по разтоварването на горивото от заседналия кораб започна в сутрешните часове, а след това транспортният министър обяви планът по който ще се действа.

„Допълнително извеждане на гориво, разпит на екипажа и подводно заснемане, за да имаме достатъчно данни за плана, който сме набелязали”, заяви Христо Алексиев - министър на транспорта.

Създадоха работна група за ситуацията с кораба „Вера Су”

Екипажът на кораба отказва да бъде евакуиран, а от правосъдното министерство предложиха:

„Като качим разследващи и прокурори на борда на кораба”, каза Мария Павлова, зам.-министър на правосъдието.

Ситуацията около кораба даде повод за нови политически престрелки. ГЕРБ отново обвиниха служебното правителство в закъснели действия.

„Дано в опита си да прикрият това, което се случва, да стигнем дотаме, че едва ли не е полезно корабът да потъне”, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Нямам информация дали е задействан планът за защита, това ще разберем от отговора на ЕК”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

За екокатастрофа алармираха и от зеленото движение.

„Може да бъде предизвикано точково замърсяване”, заяви Борислав Сандов.

А въпреки заявката разтоварването с кран да започне днес, това не се случи. Екипажът също не беше разпитан.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.