Призовете „Джон Атанасов“ се връчват за 19-а поредна година

Държавният глава Румен Радев приветства днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

Изкуственият интелект може да бъде заблуден. Това не е тайна, но дванадесетокласникът Христо Тодоров открива как да разреши проблема. „Може би най-големият проблем е при самоуправляващите се автомобили. Една известна атака поставя малки стикери на знака „Стоп” и изкуственият интелект ги разпознава като ограничение на скоростта, което е доста опасно. Оказва се, че единственият начин невронните мрежи да станат по-стабилни и да не се заблуждават така лесно е да бъдат тренирани”, казва той.

За научното си постижение Христо вече е отличен с награда за млад учен в Европа. Днес пробива му в компютърните технологии оцениха и у нас.

Отличиха млади българи за технологични постижения (ВИДЕО)

Грамота „Джон Атанасов” получи и самоукият талант Радостин Чолаков. През последните няколко години той разработва изкуствен интелект, който да разбира български език. „За някои неща дори да е по-трудно, ако се опиваш - можеш да успееш. Аз например правя повечето неща, защото съм се научил сам. Смятам, че когато хората дерзаят, няма значение къде се намират”, коментира той.

Младите лаурети поздравиха държавния глава и министъра на образованието. „Тези постижения не са плод на хрумване. Те са постигнати с много труд, воля, талант и резултатите са налице. Гордея не само с това, което правите, но виждам и големият смисъл.  Вие ни давате с вашето постижения увереност, че  България има бъдеще като модерна държава”, заяви Румен Радев.  

„Ние отново се връщаме на картата на Европа не само с олимпийците в ученическите години,  а с възможностите да развием истинска наука, която да бъде на световно ниво”, посочи министърът на образованието Николай Денков.

За втори път за 19 години голямата награда отиде при българин, който работи в България - докторът по математика Венелин Тодоров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.