Конфликтът вече е довел до 6 съдебни битки

Заплахи и умишлено унищожена земеделска техника - това е резултатът след спор между животновъди в странджанското село Ново Паничарево. Причина за напрежението е спор за 160 декара пасищна земя. Конфликтът вече е довел до 6 съдебни битки.

Тодор Димитров има ранчо с овце и кози, което управлява близо 30 години в землището на село Ново Паничарево. След няколко предупреждения да напусне земята, взета под наем вече от друг животновъд, в крайна сметка се стига до нахлуване в земите и рязане на инвентар. Една цистерна вече е нарязана на скрап от Йосиф Костов, а вълната от животните на Тодор е изхвърлена на земята като безстопанствена. Причината - документ за въвод за владение на пасището.

В капан след междусъседски спор: Мъж се оказа затворник в собствения си дом

Йосиф е категоричен, че ще събори и кошарите, както и че ще изгони овцевъда. До събаряне на постройките не се стига заради намеса на полицията.

„Тези вещи са в мои имоти. Имам въвод и според ГПК те са изоставени. Аз мога и трябва да се разпореждам с тях, тъй като те не са се разпоредили с тях, въпреки че са имали законно указан срок да направят това”, коментира Йосиф Костов.

Съседи в спор за ремонта на опасен покрив

Адвокатът на овцевъдите Ненчо Драгнев определя действията на Йосиф като самоправство, въпреки че животновъдът от година опитва да накара фермерите с овце да освободят земите. Той настоява общо шестте дела по спорния казус да приключат и на последна инстанция. „Той като наемател има право само да държи, но няма право да разрушава никакви сгради, никакви навеси, никаква техника, тъй като държането не презумира такива действия”, категоричен е Драгнев.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.