Преброители се отказват, в София не достигат 600 души, посочи председателят на НСИ

Стрелба с газов пистолет по преброител в пернишкото село Ярджиловци. Мъж е нападнал жената в неделя, докато тя се опитвала да го преброи. В същото време от Статистическия институт отчетоха, че все повече анкетьори се отказват да извършват работата си.

НСИ: До момента 65% от населението се е преброило

Светла живее в столичния квартал „Света Троица”. До момента така и не я посетил преброител у дома, затова решава да дойде на място в един от изнесените центрове. 

„Ние сме от по-старото поколение, които сме възпитани да сме съвестни и изпълнителни. Опитах се сама да попълня формуляра, но в някакви кодове изпаднах и реших да дойда”, споделя тя.

 

Срокът за обхода на преброителите се удължава

В София вече не достигат около 600 преброители, които трябва да обходят 1300 района. Немалка част са се отказали заради растящия риск от COVID. 

„Апелираме, ако има желаещи, да се включат все още не е късно. Особено за София тук е най-големият проблем. Много е важно да се обхване сградния фонд, има много ново строителство тук”, обясни Магдалена Костова от НСИ.

Най-добре върви преброяването в Северозападна България, но в райони като Сливен и Кърджали процентът остава нисък. 

Какви данни съдържа уникалният преброителен код

„Ако темповете, с  които се преброяваме се запазят до края, то много трудно ще можем да гарантираме, че сме обхванали 100 процента от населението”, смята председателят на националната статистика Сергей Цветарски.

Затова експертите напомнят, че има алтернативен начин - като  попълним анкетната карта сами и я изпратим по електронната поща. А относно уникалния код от онлайн преброяването, уточняват още веднъж - не е необходимо нито да търсим преброителите, нито да се оставя в разкритите помощни центрове.

„Остават само едни 5 дни. Апелирам към всички да се отнесат сериозно и да ни помогнат да го направим по най-добрият начин”, добави Цветарски.

От НСИ осъдиха и агресията срещу техен преброител в района на Перник.

„Жената е отишла, легитимирала се е отдалече, въпреки това срещу нея е произведен изстрел. Полицията е уведомена. Тези случаи са недопустими и се надявам, че няма да останат без последствие”, каза още председателят на НСИ.

До  момента са се преброили близо 75% от българите. Срокът е до 10 октомври. А на този етап удължаване не се предвижда.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.