Все още нямаме 20% ваксинирани с пълен цикъл, обясни експертът

Страната ни е лидер в Европа по смъртност от COVID-19, а основната причина за това е слабата профилактика и ваксинация. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България”.

„България играе филм, който се нарича „Умирай лесно”. Профилактиката е на много ниско ниво. А профилактиката е дистанция, маски и миене на ръце. Превенцията е ваксинацията”, обясни лекарят. И допълни, че според последните статистики под 20% от населението у нас е напълно ваксинирано.

Близо 3000 нови случая на COVID-19 у нас

Според пулмолога здравното министерство трябва да направи изследване защо хората не искат да се ваксинират, след което да започне целенасочена кампания. Според него по-големият брой заразени деца е очакван заради пълната доминация на делта варианта у нас.  

За разлика от другия, който най-общо казано беше около 25-30% заразен, сега този е около 75-80% заразен и се доближава по заразност до морбили. Последствието на това е, че повече деца боледуват", обясни Симидчиев.

Така по-честа среща с вируса имат и децата с по-уязвим имунитет. 

"И по тази причина броят на хоспитализираните се увеличава. Не защото вирусът кара тези деца да боледуват по-тежко, а защото много повече от тях боледуват и по-чувствителните могат да се заразят", подчерта той и допълни, че скоро може би ще бъде регистриран медикамент, който да се използва за химиопрофилактика на COVID-19.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.