В Силистра няма разкрита нито една COVID зона

През последните месеци Кърджали прави впечатление с ниска заболяемост от COVID-19. Това е областта в България с най-нисък процент на заразени.

Директор на РЗИ в Кърджали д-р Кирчев заяви, че спокойната обстановка е привидна, защото заболяването има голяма динамика, а в последните дни има малко повече случаи. Той допълни, че както и в другите части на страна тук също има скрита заболяемост, защото доста хора не се изследват. 

Директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ-Кърджали д-р Беловска информира, че в областта ваксинираните са 61 508, а с пълен ваксинационен цикъл са 31 744, като това е 19,74 от населението на града.

В същото време има места в България, където липсва COVID зона. Миналата година в Силистра се наложи в двора на болницата да бъдат разкрити COVID фургони. В момента Силистра е в червената зона и всички отделения са препълнени с болни. 

Д-р Енчо Василев, директорр на ЦСМП - Силистра, заяви, че пациентите от града и областта с коронавирус се обръщат предимно към Спешна помощ, като това увеличава натовареността на персонала с 50%.

В Силистра няма COVID зона, защото досега нито едно лечебно заведение не е подало заявление, че иска да разкрие такова.

 

Д-р Васил Славов, директор на МБАЛ - Силистра, каза, че лекарите работят извънредно в структурите на болницата и няма как да се разкрие COVID зона, защото вече има такава - самата болница.

12-годишно момиче почина от COVID-19 у нас

Според него такава зона трябва да е в доболничната помощ, защото според него най-важно е да се лекуват първите часове на болестта.

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.