Тя изрази увереност, че въпросите могат да бъдат разрешени

"Нашите партньори от Западните Балкани предприемат важни реформи и напредъкът им е видим, но сега е ред на Европейския съюз да постигне резултати. Неотварянето на преговори със Северна Македония и Албания застрашава доверието и подкрепата ни в региона", заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с председателя на Съвета Шарл Мишел и премиера на Словения Янез Янша на срещата на върха в Бърдо.

"Важно е да се знае, че Европейската комисия работи усилено, за да открие ключовите въпроси в двустранния спор между Северна Македония и България, това са въпроси „пет плюс едно“, за да се състави пътната карта като практическа стъпка към решаването на този въпрос", каза Фон дер Лайен.

Тя изрази увереност, че тези въпроси могат да бъдат разрешени.

„Наясно съм с факта, че първо трябва да разрешим въпросите като двустранния спор между България и Северна Македония и съм убедена, че ще намерим решение и силната подкрепа по този въпрос, изразена на срещата на върха, беше важна", каза тя.

Урсула фон дер Лайен: Искаме Западните Балкани в ЕС

Европейската комисия ще направи всичко възможно за ускоряване на процеса на разширяване и европейската интеграция на региона. „Ние искаме Западните Балкани в Европейския съюз и няма съмнение, че нашата цел е разширяването“, каза Фон дер Лайен.

Второто й послание, както тя каза, днес е, че Икономическият и инвестиционен план е ядрото на ангажимента на ЕС в региона, който е важен за общия регионален пазар. Самият факт, добави тя, че ЕС инвестира 30 милиарда евро в региона, е доказателство, че е най-надеждният партньор на Западните Балкани и ще остане най-близкият партньор през следващите години и десетилетия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.