За това предупреждават експерти

Четвъртък е поредният ден, в който бизнесът ще купува скъп ток от енергийната борса. Прогнозната средна цена за мегаватчас е 361,26 лв. Пиковата цена ще е около полунощ, когато токът ще достигне 528,73 лв. Високите цени на тока за бизнеса ще повлекат след себе си и цената на водата, защото на много места у нас водата се добива с помпи на ток. Затова  ВиК сектора  алармира, че все по-трудно се справя в тази ситуация. На места предвижданията са цената на водата да скочи с 30 на сто.

От ВиК сектора прогнозират по-скъпа вода и по-лошо качество на услугата. „След като няма необходимия ресурс, ВиК дружествата не могат да предоставят качествени услуги. Ако не до фалит, то със сигурност ще доведе до влошаване на качествата на ВиК услугите в страната. Разходите, които са за електричество за август месец миналата година и за август месец тази година са 900 хил. лв.”, каза Ангел Престойски от Съюза на ВиК операторите в България.

КРИБ: Цените на тока достигнаха нов абсолютен рекорд, сътресенията предстоят

Това неминуемо ще доведе до по-висока тарифа за кубик вода за всяко домакинство в страната „Според мен не трябва само да се говори за повишение на цената. Трябва да се намерят буфери, чрез които това повишение да бъде поносимо за населението”, коментира Престойски.

На фона на това в четвъртък за пореден път ще бъде счупен рекорд. Мегаватчас ток за бизнеса ще достигне пикова стойност от 528 лева. Средните стойности за деня също ще останат високи.

„Средната прогнозна цена, която КЕВР е определил за този период, е 60 евро. За утре в България е 3 пъти по-висока 184,70 – 185 евро”, заяви Васил Велев от АИКБ.

Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса

Прогнозата е, че всичко това ще доведе до промяна на цените за абонатите след Нова година с между 20 и 30%. „Битовите абонати са силно субсидирани. След Нова година би трябвало КЕВР да преработи ценовото си решение и да има едно несимволично увеличение”, посочи Велев.

С позиция срещу ценовите рекорди излязоха и КРИБ, и Българската федерация на индустралините енергийни консуматори. Според тях вече не може да се говори за конкуренция в бизнеса, нито дори за оцеляване на производствените предприятия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.