Български екипаж ще се качи на кораба, когато времето позволи

На борда на заседналия в района на Камен бряг кораб "Вера Су" няма екипаж. Tокът е спрян. Това каза в ефира на "Здравей, България" новият директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов.

Трима души от “Вера Су” искат да напуснат кораба

„При първа възможност ще бъде назначен екипаж. Според това от какви специалисти се нуждае корабът, ще бъде взето и решение колко и какви хора да се качат”, обясни той.

При напускане на кораба екипажът е изключил всички механизми. Затова от българска страна не са наясно колко души ще са необходими за тяхното активиране.

"Когато времето позволи, ще се качим няколко офицери на борда. Приоритет ни е снемането на товара. За целта на борда трябва да има поне трима души, които да се занимават с тази дейност. Тези подробности ще бъдат решавани на място", подчерта кап. Иванов. Все още се чакат трите баржи, които да помогнат за свалянето на азотния тор на борда. 

 

 

Шефът на "Морска администрация" увери, че корабът е добре укрепен и няма опасност да се разбие. От българска страна заподозряха и опити за диверсия.

"За диверсия ще може да говорим, ако екипажът утре каже, че иска да се върне на кораба. Според мен те се притесняат да стоят там. Разбрали са, че могат да слязат и впоследствие да се върнат. Така печелят няколко дни спокойствие. Собственикът на кораба не го е изоставил, той може да изпрати друг екипаж, който да се качи на борда", обясни шефът на "Морска администрация".

 

Трябва да бъдат разпитани и вече евакуираните моряци от "Вера Су". С тях ще разговаря прокурор в Окръжния съд в Добрич, в присъствието на съдия. Преди да влязат в залата един от моряците е пожелал да му бъде направен тест за коронавирус, който е отрицателен. Екипажът е настанен в хотел в Каварна. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.