Центровете за настаняване и приютите за бездомни също изпитват трудности със заплащането на битовите сметки

Ръстът в цените на тока и газа засегнаха както битовите потребители, така и обществените учреждения, включително училищата. Това доведе до искания от страна на учебни заведения за увеличение на бюджетите им с 20%, за да могат да се справят с нарастващите сметки.

Съюзът на работодателите предлага 10 на сто да отиват за заплати на персонала, а другите 10 - за издръжка на училищата. От МОН заявиха, че ще се опитат да осигурят подобно увеличение.

Цените на тока започват да влияят и на болниците

В центровете за настаняване и приютите за бездомни също изпитват затруднения заради нарастващите цени на тока и газа. В едно от учрежденията в Пловдив отоплението на ток струва около 900 лева месечно. Управителят Мирослава Гечева се опасява, че сметките може да станат още по-високи, тъй като в центъра и готвенето е на ток.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков заяви, че няма притеснения за центровете за настаняване, защото дейността им се финансира по проект. Според него в някои комплекси се използват и иновативни методи за отопление, като фотоволтаичните системи, например.

Още по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.