Той прогнозира, че "догодина никой няма да иска да дойде в България заради ниското ниво на ваксинация"

"Очакваме през следващите 10 дни разпространението на коронавируса в София да стане дифузно. Все още има резерв от легла в болниците. При необходимост ще се наложат навременни мерки". Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община. 

Според него през лятото здравното министерството е трябвало да подходи като властите в други европейски страни. "Трябваше да се каже - който иска да ходи по заведения, на концерти, на театри, трябва да се ваксинира. Тогава обаче министерството разчистваше лични сметки. Прехвърлянето на отговорност няма да доведе до нищо добро. Трябва авторитетни хора, на които обществото вярва, да говорят за ваксинациите хубаво, а не да се отправят послания от министерството, които са смайващи", сподели професорът. 

Проф. Кантарджиев: Има основание да се съмняваме в броя на обявяваните нови COVID случаи

Той посочи, че обикновено възрастните заразяват децата и затова е важно, ако няма достатъчно ваксинирани учители, те да носят маски в учебните заведения. 

"От два дни в нашата страна вече е законно поставянето на допълнителна доза", допълни проф. Кантарджиев и прогнозира, че заради ниското ниво на ваксинация у нас "догодина никой няма да иска да дойде в България". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.