Вчера българката грабна златото на Световното по борба

България отново на световния връх. Късно снощи Биляна Дудова спечели златен медал на Световното първенство по борба в Норвегия. Дудова надигра японката Ханай на финала в категория до 59 кг с 6:4 точки. 24 часа след победата българката и треньорът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов с първи разказ пред NOVA. С тях се срещна Мия Димитрова.   

„Горда съм, че успях да прославя България, да чуя българския химн там”, споделя шампионката.

Само на 24 години Дудова вече познава успеха отблизо. Качвала се е на почетната стълбичка неведнъж. Световната титла добавя към европейската в същата категория, която спечели по-рано тази година във Варшава. Има четири  европейски титли. През 2018 г. печели и среброто на Световното първенство.

ГОРДОСТ: Биляна Дудова грабна златото на Световното по борба (ВИДЕО)

Щастието от поредната победа в женската ни борба се вижда и в очите на Петър Касабов, треньорът на женския национален отбор по борба.

„Щастлив съм от успехите, които се постигат. Леко съм изморен от многото състезания, но все още се чувствам добре, защото пишем история”, каза той.

„Цената на този златен медал е много тренировки, много преживени трудни моменти и в крайна сметка постигнах тази моя мечта”, разказа Биляна.

Мечта, която посвещава на най-любимия й човек – нейната майка.

„Преди да тръгна отидох на гроба й. Занесох цветя и й обещах, че ще победя и я помолих да бъде с мен през цялото време. Аз знам, че тя винаги е с мен”, сподели шампионката.

Сега за Дудова и женския ни отбор по борба следва почивка и време с най-близките им хора. А след това предстои следващата им цел – Олимпийските игри през 2024 година в Париж.

Репортер: Мия Димитрова

Биляна Дудова за загубите в живота и победите в спорта (ВИДЕО)

Биляна Дудова завоюва четвърта европейска титла (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.