Срещу него беше започнато разследване за корупция

Рокади на върха в Австрия. Канцлерът Себастиан Курц подаде оставка. Той се оттегля заради корупционен скандал, а мястото му временно ще заеме министъра на външните работи.

Себастиан Курц подаде оставка

Вундеркиндът на австрийската политика, както го наричат, сподели, че решението не е било никак леко. „Страната ми е по-важна от самия мен и личността ми”, това бяха думите на Курц в събота вечерта. Временен канцлер ще бъде външният министър Александър Шаленберг. Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група. В изявлението той отрече да е извършвал злоупотреби с пари и власт и заяви, че ще го докаже.

Австрийският канцлер твърди, че е невинен и иска да остане на поста си

Президентът Александър Вандербелен, който има правомощието на уволни канцлера и целият кабинет, проведе консултации с всички политически партии. В изявление той припомни презумпцията за невинност, но не спести осъждането на корумпираните политици.

 

Себастиан Курц и още девет висши политици са разследвани заради твърдения, че държавни прави са използвани в корупционна сделка. Сумата от над 1 млн. евро е платена от финансовото министерство за социологически проучвания в безплатен ежедневник. Тези ресурси са използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси.

Разследват австрийския канцлер за корупция

Последваха обиски на канцлерството. Това се случва за първи път в историята на Австрия от 2019 г. насам. Вторият му мандат продължи почти 2 години, след като той свика предсрочни избори. Преди това заради скандал, уличил тогавашния му коалиционен партньор – Крайнодясната партия на свободата, станал известен като Ибизагейт, Курц свика избори.

Обвиненията предизвикаха разрив в управляващата коалиция, а по-малкият партньор в нея - "Зелените", обяви, че Курц вече не е годен да бъде канцлер. Те започнаха преговори с опозиционните партии, които заплашиха с вот на недоверие. 

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.