Според изчисления на концесионера морето е отнело близо 2400 кубически метра пясък

Бурното море унищожи почти напълно един от плажовете край Бургас. Ивицата в Крайморие е с дължина от близо 300 метра и ширина около 25 метра. Сега обаче е буквално отнесена от бурните вълни.

Според изчисления на концесионера морето е отнело близо 2400 кубически метра пясък, които по договор с Министерството на туризма трябва да бъдат възстановени.

Проблемът по думите на стопанина на ивицата е, че за да възстанови вида й от лятото е необходимо да използва тежка техника, която да изгребе пясъка от морето, а това можело да стане причина за санкция от страна на екоминистерството.

От РИОСВ-Бургас съобщиха за NOVA, че тяхно разрешение за изграждане се иска, когато плажът е защитена територия, а този в Крайморие не бил с подобен статут.

„Когато концесионер като мен реши да инвестира във възстановяването на плажа, се появяват природозащитници, които сигнализират институциите и започва ходене по мъките. Липсва ясен критерий как да изпълняваме задълженията си по договор”, заяви концесионерът Николай Димитров.

Повече гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.