Говори Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги

Домът за стари хора в „Драгалевци” не трябва да съществува от 1 януари 2022 г. Това каза пред NOVA Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

В ефира на „Здравей, България” ви показахме близките на 90-годишен мъж, които разказаха как са прибрали възрастния човек от дома със синини и охлузвания. След репортажа последва вълна от сигнали за насилие над обитателите на въпросното място. Местни жители пък разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ.

След репортажите от Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали.

„Това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора - това се прави за първи път в България”, каза Николива Иванова. И уточни, че Агенцията е създадена през 2020 г. Проверката в дома в „Драгалевци” била рутинна.

КЪЩАТА НА УЖАСИТЕ": Съмнения за жестоко насилие и имотни измами в дом за възрастни

„Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие”, каза Иванова. Констатирано било обаче, че няма достъпна среда за хора с увреждания. „Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата”, обясни Иванова.

Предписания са били издадени, срокът за изпълнението им е бил до края на септември. Последвала втора проверка. „Предписанията не бяха изпълнени и затова бе издаден акт”, обясни Иванова.

Съмнения за насилие в дом за възрастни хора в София (ВИДЕО)

Със случая са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Според Иванова и от МВР са се самосезирали.

„Съгласно закона, до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи”, каза Иванова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.