Преди 2 години Тошко Тодоров продал кемпера си, а по-късно в него са намерени мигранти

Окръжният съд в Пловдив отложи делото за екстрадиция на Тошко Тодоров с две седмици. 

Гърция иска да съди българина за трафик на мигранти. Той продал кемпера си на непознат, а по-късно в него са открити изоставени мигранти в района на гръцкия град Драма.

Адвокатът на мъжа поиска справка от гранична полиция, че за периода, в който е извършено престъплението, Тодоров не е напускал границата на България и не е бил в Гърция.

Причината гръцките власти да разследват българина е, че талоните на кемпера все още се водят на негово име.

Десетки приятели и близки се събраха пред съда в Пловдив, за да протестират в негова подкрепа.

"В Гърция затворите са пълни с българи, точно измамени по тази схема, по същото нещо. Купуват си даден автомобил, правят договор за покупко-продажба, след това не сменят талоните", казва Стефани Тодорова, дъщеря на задържания.

"Това са неща, които трябва да се изяснят от колегите от гръцка страна. Тук засягаме дали е правилна тази еворпейска заповед за арест и дали тя може да се изпълни от нашия съд. Това е предмета на делото", разясни Димитър Молев, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

64-годишният Тошко Тодоров, известен с прякора Машора, е бил задържан миналия вторник пред дома си. Отвеждат го пред очите на съпругата му.

„Казаха, че е европейска заповед за арест от Гърция, което много ни шокира. Ние помислихме, че понеже преди години беше тираджия някакъв акт, фиш и мислихме, че е във връзка с това, но след като казаха да си вземе лекарства, дрехи още по-шокирани останахме”, разказа съпругата му Диана Тодорова.

Наемат адвокат.  Оказва се, че Тошко е задържан за трафик на хора в Гърция и властите в южната ни съседка настояват за неговото екстрадиране.

„Как така го издирват международно, след като никой не е идвал да го търси на домашния му адрес, на местоработата му”, пита дъщерята Стефани Тодорова.

През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. Появяват се купувачи - българин от Плевен и италианец.

„Странно ни стана, че при покупката, когато дойдоха двамата мъже вкъщи, казах, че не им трябва никакво оборудване от самия кемпер”, разказва Стефани.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш са намерени изоставен от трафиканти в същия кемпер в Драма. Гръцките власти намират и двата талона на Тошко Тодоров и го обявяват за издирване.

„Начинът, по който действа закона, превръща българския съд в една пощенска кутия, т.е. съдът получава европейската заповед за арест. Разпорежда се по нея, след което той няма как да откаже въпросното лице да бъде екстрадирано в държавата, която го иска”, каза адвокат Гънчо Гънчев.

В периода, в който е извършено престъплението в Гърция Тошко Тодоров е бил на работа в Карлово.  Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му. В селото му тече подписка, а утре се вдигат и на протест.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.