Кризисният щаб реагира с поредица от мерки

Заради увеличения брой заболели и влизането на Кюстендил в тъмночервената зона областният кризисен щаб обяви допълнителни ограничения. Според областния управител ситуацията е критична. 

Най-разтревожените от новите мерки в Кюстендил са собствениците на фитнес центрове. Те са категорични, че вирусът не се разпространява в залите.

„Мерките, които се взимат за дистанция, за дезинфекция, за отстояние на уред от уред и на човек от човек, са много по-стриктни, отколкото във всички останали сфери. И ние не разбираме защо сме дискредитирани тотално. Забранен е спортът, а не са приложени някакви критерии”, смята собственикът на фитнес център Силвия Великова.

„Преценено е от съответните организации, че това са едни от местата, които могат да доведат до подобни проблеми”, обясни мерките областният управител Александър Пандурски.

От кризисния щаб обаче обясниха, че е възможно заповедта да бъде променена. „Срещу 100% ваксинирани хора, които ще работят във фитнес залите и 100% ваксинирани или преболедували, или с PCR тест”, добави Пандурски.

В София-област влизат в сила нови ограничения

В същото време забраната на сватби и кръщенета удря пряко по ресторантьорския бранш, твърдят от бизнеса. Заетите в сектора изчисляват, че само за месец загубите са огромни.

„Държавата в момента не може да се справи с ваксинация, с нищо не може да се справи и ние отнасяме всичко на наш гръб”, категоричен е Станислав Георгиев от Сдружението на ресторантьорите - Кюстендил.

Междувременно натискът върху най-голямата болница в областта се увеличава с всеки изминал час. „Всеки час постъпват непрекъснато и ако на обед имаме около 30 болни, не мога да кажа, че довечера няма да имаме 40-45 пациенти”, коментира директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков.

От болницата добавят, че сред настанените има и няколко ваксинирани пациенти, при които обаче вирусът минава много по-леко отколкото при останалите.