Той е изпратил писмо до Бойко Рашков и шефа на ДАНС

Създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори на 14 ноември. Това е предложил главният прокурор Иван Гешев в писмо до вътрешния министър Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, съобщиха от държавното обвинение.

Целта на звеното ще е да подобри организацията за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите.

От прокуратурата обясняват, че работата на тази структура е показала (в период от повече от 10 години) трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на действие на Междуведомственото звено ще е от деня на откриване на предизборната кампания (15.10.2021 г.) до 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Споразумение за създаване на такова звено за предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. бе подписано само с ДАНС, припомнят от държавното обвинение.

Ръководството на Прокуратурата потвърждава ангажираността си за активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране провеждането на честен и прозрачен вот и споделя убеждението, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.