Това са решили единодушно 11 от върховните магистрати

Конституционният съд няма да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство. Това решиха единодушно 11 от върховните магистрати. Причината - атакува се Указ на президента, с който Петков е назначен за служебен министър на икономиката, а не статута му към онзи момент.

Самият Кирил Петков е декларирал на 10 май тази година, че има единствено българско гражданство. Декларацията му пред държавния глава е предоставена на Конституционния съд от секретаря на Румен Радев.

В документите, представени от Кирил Петков, се вижда че той е подал заявление за отказ от канадско гражданство на 21 април тази година. Официално обаче това е станало факт едва на 20 август, става ясно от документите.

КС отказа да се произнесе по искане на президента, свързано с Бюрото за защита

По-рано през деня, правосъдният министър проф. Янаки Стоилов обяви, че ведомството е изпратило справка от Регистъра на лицата с българско гражданство. Той обаче не можа да посочи на коя дата е изготвен документа. 

Окончателното решение на Конституционния съд по въпроса законно ли е назначен Кирил Петков за служебен министър, ще бъде взето на следващо заседание.

 

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС