Огънят пламнал в ранните часове на деня

Пожар горя в COVID отделение в русенска болница. Инцидентът е станал в 4 ч. тази сутрин в една от стаите в интензивното отделение. Няма пострадали хора, не се е наложила и евакуация.

„Пожарът е възникнал вследствие на това, че пациентка на двоен кислороден източник си сваля маската сама, след което със запалка започва да търси предмет, съответно се възпламенява огън”, обясни административният директор УМБАЛ „Медика“-Русе Алисе Муртезова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Близостта на огъня до кислорода е възпламенила маската и предизвикала пожара. Пациентка на съседното легло задействала оповестителната система и вдигнала на крак екипа на отделението.

„Започнахме веднага гасене на пожара, а пациентите бяха изведени моментално. Едната от тях леко се влоши и е настанена в ОАРИЛ”, коментира д-р Станислав Павлов.

 

Лекарят, заедно с две сестри и две санитарки се справили за минути със ситуацията. Заради задимяване на етажа са били отворени всички прозорци. В отделението за COVID имало 60 пациенти, никой не е пострадал. Има сериозни материални щети. От днес в болницата влиза забрана да се носят запалителни средства

„Всички пациенти, които имат запалки и всякакъв вид такива запалими средства ще бъдат отнети. Защото явно пациентите не знаят, че медицинският кислород поддържа огъня”, добави Муртезова.

В стаята имало четирима пациенти. Бързата реакция на лекарите ги е спасила. Не се е наложила евакуация на всички болни в лечебното заведение. Нанесени са леки материални щети.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.