Ще връщат ли пациенти заради недостиг на легла?

В разгара на четвъртата COVID вълна броят на заразените расте, а с него се увеличава и натискът върху болниците. Лечебните заведения алармират за изчерпване на интензивните легла. Над 91% от хоспитализираните не са ваксинирани. 

''Инфекциозна болница разполага със 106 COVID легла. Към момента 97 от тях са заети. През нощта преведохме към "Пирогов'' пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи и апаратна вентилация", съобщи проф. Червенкова, изпълнителен директор на Инфекциозна болница.

''Има около 17 деца, от които 3-4 са на възраст под 1 година. Инфекциозна болница приема всички пациенти 24 часа. Вечер дежурят два екипа, като единият е за COVID пациенти. Засега няма върнат пациент. Ако е необходимо, ще увеличим бройката на леглата, но не бива да остане човек без грижа'', допълни проф. Червенкова.

Тя отправи послание към хората: ''Имам един-единствен съвет- хората да се ваксинират. Пациентите, които хоспитализираме, са неваксинирани. Има единични случаи на хоспитализирани, които са ваксинирани, но тяхното състояние не е толкова сериозно''

''Всеки на възраст над 60 години трябва да си постави бустерна доза от ваксината", препоръча още проф. Червенкова. 

Повече гледайте във видеото.

 ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.