Очаква се скоро плавателният съд да бъде напълно разтоварен

Няма разлив около потъващия край Камен бряг кораб „Вера Су”. Към момента той не представлява опасност за водата, флората и фауната в района на Камен бряг. В това увериха от ръководството на „Морска администрация” на пресконференция в сряда.

 

 

Корабът е укрепен допълнително, за да не тласнат вълните кърмата към скалите. Източено е цялото количество излишно гориво и смазочни материали. Не се очаква да се образуват цепнатини във външната обшивка на кораба. Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето. За да започне разтоварване обаче, Следствената служба трябва да съобщи, че товарът не представлява веществено доказателство, както и че е изоставен и никой няма претенции към него.

Комуникацията със собственика на кораба е оскъдна, казаха още от „Морска администрация”. Очакваме до утре сутрин да разберем какъв ще бъде статусът на кораба – дали ще бъде обявен за тотално погубен и ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха.

Цялата пресконференция гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.