Всяко второ дете в България е било жертва на психическо насилие

Един на всеки 5 смъртни случая при 15 до 19-годишните в ЕС е причинен от умишлено самонараняване. Всяко второ дете в България е било жертва на психическо насилие.

1 на 5 деца изпитва психично разстройство. Българските тийнейджъри са първи сред своите връстници в Европа по пушене на цигари и канабис, консумация на алкохол и ранно начало на сексуалния живот.

Кампания на УНИЦЕФ цели подкрепа на психичното здраве на децата и младежите в България.

"Имаме задължения да помагаме на децета, да не ги оставяме сами с проблемите", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Дани Колева, програмен директор "Закрила на детето", УНИЦЕФ.

"Нашата цел е да посочим защо психичното здраве е важно, това е фокус на кампанията. Работим с държавни институции, с организации, за да подпомогнем развитието на подрастващите", добави още тя.

Изпълнителният директор на Асоциация "Родители" и детски психолог Яна Алексиева заяви, че всеки има своята роля в семейството, включително и по време на пандемията от COVID-19".

За психолога много е важно родителите да са щадящи към психиката на децата, като се знае как да се обговарят темите като пандемия, болест, смърт, а това важи в пълна степен и за учителите, които са компетентни да работят с подрастващите.

В предаването Андрея Захариев, ученик, 11 клас в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и неговата майка Мила Иванова разкриха как са минали през COVID-19 и пандемичната ситуация. Според тийнейджъра семейството се е сплотило, а той се е стараел да поддържа оптимизма. А майката смята, че твърде рано децата са научили имена на лекари, на болести, вируси, ваксини. "А ние като родители трябвашие да създаваме увереност, че този период ще премине", каза още Мила Иванова.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.